Skeelers kopen?!

Na zwemmen, toerfietsen en fitness staat het skeeleren, samen met wandelen op de 4e plaats met 11% deelname in de sport. Die onstuimige groei is gepaard gegaan met een forse toename van het aantal merken en modellen in inline skates en skeelers die te koop zijn. Voor een goede keuze moet u toch meer zijn bij de gespecialiseerde zaken in de regio.

De allereerste vraag die u zich moet stellen is: waarvoor wil ik het materiaal gebruiken?

Om te stunten, lekker te toeren met vriend, vriendin of buurman, trainen voor deelname aan een toertocht of heeft u ambities om wedstrijden te gaan rijden of wilt u ermee naar Parijs voor een skate-weekend? Uiteraard is ook uw budget van belang, maar ook hier geldt dat alle waar naar zijn geld is. De eerste keuze is die tussen een 4-wieler (in-line skate) en een 5-wieler. In verhouding worden er nog steeds meer in-line skates verkocht, maar het aantal kopers van skeelers neemt toe. In-line skates worden gebruikt voor het kortere werk door vaak beginnende skaters en skeelers voor het langere werk door diegenen, die ook aardig tot goed kunnen schaatsen. In het geval u twijfelt kunt u het beste beide proberen.

Materiaal

De keuze van het materiaal is verder afhankelijk van uw voeten (breed, smal, wel of geen hoge wreef, etc.), uw gewicht, de afstanden die u wilt afleggen en hoe vaak u gaat rijden. Als deze gegevens bekend zijn, kunt u erop vertrouwen dat u een goed advies zult krijgen en tot de juiste aanschaf overgaat. Twijfelt u toch nog, dan adviseren wij u om tegen een geringe vergoeding de schoen te testen voor een aantal dagen. Vaak is dit bij de gespecialiseerde zaken wel mogelijk. Uiteraard is de keuze van de wielen, de lagers en het frame ook belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat de schoen u goed zit, net als bij gewone schoenen of andere sportschoenen. Wielen en lagers kunt u (vaak) wisselen, maar schoenen doorgaans niet.